Nummen Samoojien tarpoja-Karhujen majakka oli Roihulla

15.11.2016,

Nummen Samoojien tarpojavartio Karhut osallistui viime kesänä Roihun rakennusleirille. Rakennusleiri oli Karhujen viime kevään Leiritarpon Majakka. Silloin vartionjohtajana oli Topi ja nyt syksyllä vartiota johtaa Aleksi. Karhut ovat aakkosjärjestyksessä Eero, Juhamatti, Juho, Konsta, Tomi ja Topias. Karhujen luotsi on Niko. Karhut kokoontuvat Ahjolan yläkerran Vintillä Pusulan kirkonkylässä.

Viime kesän Finnjamboree olisi ollut mitä mainioin Leiritarpon majakan järjestämispaikka. Karhuista oli kuitenkin vain kaksi tarpojaa ilmoittatunut Roihulle, joten majakka piti järjestää toisin. Yhdessä päätettiin, että leirin sijaan voitaisiin osallistua rakennusleirille, koska kaikki karhut pääsisivät tulemaan sinne. Lupa osallistumiseen piti pyytää erikseen Roihun leirinjohtaja Jaakko Piitulaiselta, sillä rakennusleirille pääsi ilmoittautumaan vain samoajaikäiset ja sitä vanhemmat. 

Roihun rakennusleiri oli 14.- 19.7.2016. Karhut saapuivat leirille sunnuntaina 17.7. sopivasti lounasaikaan. Matkaan oli lähdetty kymmeneltä aamusta kahden auton voimin. Kaikki rakennusleirin ruokailut järjestettiin Jussikatoksessa tulevan Hurma-alaleirin ruokalassa. Kolmen päivän aikana ruokaillessa huomasi, että väkeä leirialueella oli ruokailu ruokailulta enemmän. Ruokala tuli Karhuille vielä paremmin tutuksi tiistaiaamuna, kun he olivat aamupalan jakovuorossa.

karhut-jakaa-aamupalaa

Juhamatti, Juho ja Topias tutustuivat Roihun leirialueeseen osallistuen kaikkien alaleirien tiskilinjastojen rakentamiseen. Tiskimestari Sillin paineet linjastojen valmistumisesta helpottuivat todenteolla Karhujen apuvoiman ansiosta. Eero, Konsta ja Tomi uurastivat Keitaan alueella tehden muun muassa esiintymislavan rungon ja järven rannassa olleen huvimajan lattian. Lattian pohjarungon teko oli tehty haastavaksi, sillä kannot oli jätetty paikalleen ja neljänkymmenen kuormalavan sijaan saatiin vain kaksikymmentä. Lopputuloksesta tuli kuitenkin tukeva. Leirinjohtaja Piitulainen sai todeta päätöksensä olleen oikeanlainen, sillä huvimajasta tuli leiritoimikunnan kokoontumispaikka. Kiitosta tuli kaikille reippasta tekemisestä. Keitaalla Karhuille hetken ihmettelyn jälkeen uskallettiin antaa vaativia rakennustehtäviä.

keitaan-huvimajan-pohjaa-tekemassa

Karhujen panos niin tiskilijojen kuin Keitaan valmistumisessa oli omalta osaltaan ratkaiseva. Heidän ja meidän kaikkien muiden rakentajien ansiosta saatiin tiistai-iltana todeta kuuluisa suurleirien ihme – kaikki tärkeät rakenteet oltiin saatu valmiiksi. Rakennusleirin päättäjäisiin eli harjakaisiin voitiin osallistua hyvillä mielin. Harjakaisissa oli hyvää ohjelmaa ja erityisen hyvää ruokaa. ”Sikahyvää”, kuten joku osuvasti pulled porkista ja kanavartaista totesi.

Illallisen lomassa muisteltiin mennyttä kevättä. Luotsilla oli mukanaan iso kirjekuori, jonne jokainen oli talvella sujauttanut kirjeen itselleen majakassa jaettavaksi. Kirjeeseen oli kirjoitettu lupaus itselle siitä, miten aikoo keväällä vartion kokouksissa toimia, jotta kokoukset sujuisivat paremmin ja vartion henki pysyisi hyvänä.

Syksyllä ensimmäisessä kokouksessa muisteltiin kesän kokemuksia. Kaikkien kuuden mielestä osallistuminen rakennusleirille oli hyvä juttu. Paria harmitti se, että ei jäänyt itse Roihulle. Jokainen suosittelee tuleville Leiritarpon tekijöille majakan vaihtoehdoksi rakennusleirille osallistumista. Roihulle jääneet ihmetelivät sitä, kuinka itselle tutuksi tullut leirialue ja päivärutiinit muuttuivat ihan toisenlaiseksi kun loput 15 000 leiriläistä pelmahti paikalle!

tarppomerkin-jakotilaisuus-vahan-ennen-harjakaisia

Karhut-vartio tarpojamerkin jakotilaisuudessa ennen harjakaisia.

Ideaa Leirimajakan järjestämisestä rakennusleirillä voi soveltaa ensi kesänä on Uudenmaan Partiopiirin piirileirillä Säihkeellä.

—–

Majakka on tarpojavartion oma tai yhdessä toisten ryhmien kanssa järjestetty tarpon päätöstilaisuus. Majakalla esimerkiksi testataan tarpossa opiskeltuja asioita tai syvennytään johonkin tarpon osa-alueeseen. Aikaisemmista Nummen Samoojien majakoista voidaan esimerkiksi mainita Ilvesvartion matka Eduskuntaan ja tekemänsä kansalaiskirjeen luovutus uusimaalaiselle kansanedustajalle. Majakan suunnittelevat vartionjohtaja ja/tai tarpojavartio yhdessä luotsinsa kanssa. Majakan toteutuksesta vastaa luotsi yksin tai yhdessä vartionjohtajan kanssa.

Piiri järjestää Majakkaa niille lippukunnille, jotka eivät sitä jostain syystä pysty itse järjestämään, esim. tarpojia on vain muutama tms. Seuraavan kerran Majakka järjestetään 12.-14.5. ja teemana on Selviytyminen.

—–

Teksti ja kuvat: Niko Mikkola (NS)

 

Lippukuntakuulumisia, Tarpojat, Uutiset , ,

Aiheeseen liittyvää

Kommentoi