Mehiläisjengistä lisätekemistä partioon

5.5.2017,

Puskapartiolaisia eivät ötökät pelota, sillä sipoolaisessa lippukunnassa on mahdollista kuulua oman vartion lisäksi mehiläisten hoitoa harjoittavaan Mehiläisjengiin. Seitsemän jäsenen porukka kokoontuu Kaj ”Kaitsu” Sojakan johdolla hoitamaan lippukunnan italialaista rotua olevia mehiläisiä. Toiminta on tarkoitettu tarpojille ja sitä vanhemmille partiolaisille. Mehiläisjengillä on oma viirikin!

Maaliskuussa 2016 Puskapartiolaisissa käynnistettiin ryhmä, jonka tarkoituksena on tutustuttaa partiolaiset mehiläistenhoitoon, mehiläisten elämään sekä mehiläisten ja kasvien yhteistoimintaan. Ryhmä kokoontuu kevään ja syksyn aikana joka kolmas viikko noin tunnin ajan, talvella toimintaa on satunnaisesti. Tapaamisissa käydään läpi mehiläistenhoidon teoriaa ja suoritetaan tilanteen mukaan tarkastuskäynnin pesillä. Partiokolon läheisyyteen sijoitetut pesät toimivat opetuspesinä. Elokuussa pidetään viikonloppuretki, jonka aikana lingotaan ja siivilöidään hunaja, aloitetaan hunajan kiteytys sekä sulatetaan romuvahat vahakakuiksi. Käytännön tekemiseen sisältyy kaikkia mehiläishoidon toimenpiteitä: pesien tilanteen tarkistusta ja laatikoiden lisäystä sekä vähennystä, kaluston huoltoa, linkousta ja hunajan käsittely myytäväksi, varroapunkin torjuntaa, sadonkorjuuta ja talviruokintaa.

– Lapset ovat saaneet muutamia pistoja, mutta nekään eivät enää haittaa tai pelota samalla tavalla kuin toiminnan alussa. Pistoksia on saatu suoja-asujen käytöstä huolimatta. Tällöin pääsyy on ollut jalkineissa, joiden läpi mehiläiset ovat päässeet pistämään tai sitten jalkineet eivät ole suojanneet riittävästi nilkkoja, kertoo Kaitsu Sojakka.

– Lasten rohkeus toimia mehiläisten kanssa on kasvanut huomattavasti toiminnan aikana. Vastaavasti muutkaan ötökät eivät enää taida olla niin pelottavia. 

Mehiläisten ja luonnon yhteistoiminta on tullut Mehiläisjengin jäsenille tutuksi käytännön tekemisen kautta. Mehiläisjengi oli finnjamboree Roihulla vierailupäivänä esittelemässä mehiläisiä yhdessä Uudenmaan Mehiläishoitajien kanssa.

Mehiläispesät saatiin lahjoituksena

Pesäkalusto on lippukunnan omaa. Marraskuussa 2015 Puskapartiolaisille tarjottiin lahjoituksena Uudenmaan Mehiläishoitajien välityksellä kolmea mehiläispesää nuorisotoimintaan. Tarjoukseen tartuttiin, ja jo saman viikon aikana pesät oli sijoitettuna Puskapartiolaisten kolon vieressä olevan niityn laidalle. Lippukunnalle oli lahjoitettu jo aikaisemmin yksi pesä, joten lippukunnalla on nyt yhteensä neljä mehiläispesää. Yksi lippukunnan pesistä on kesäisin Talmassa Varpulan luomumansikkatilalla mansikkapellon laidalla pölytystyössä ja torjumassa harmaahometta biologisen torjunnan avulla. Käytetyt varusteet, suoja-asut ja käsineet on lippukunta hankkinut ja varusteita lainataan kokouksessa mukana oleville.

– Mehiläisjengin elämyksellisimpiä tapahtumia ovat varmaankin olleet hunajan keräys pesistä elokuussa, kun ilma on täynnä mehiläisiä. Tuolloin ilmassa on tuhansia mehiläisiä samaan aikaan lennossa. Ainoa haaste, joka tulee mieleen on se, että ryhmän jäsenille suurin vaikeus on ollut keksiä nimet kaikille mehiläisille. Yhdessä pesässä kun on loppukesällä noin 60 000 mehiläistä, Kaitsu vitsailee.

Hunajalla varoja lippukunnan kassaan

Vuosi 2016 oli hunajan osalta huono vuosi koko Suomessa. Puskapartiolaiset saivat omista pesistään yhteensä noin 50 kiloa hunajaa, joka purkitettiin 450g muovipurkkeihin. Hunajaa myytiin syksyn 2016 aikana eri myyntitempausten yhteydessä osana lippukunnan varainkeruuta. Tuotto Puskapartiolaisten pesistä oli keskimäärin 12 kg/pesä, kun keskituotto Suomessa on pitkällä ajanjaksolla yli 40kg/pesä. Mehiläisten hoidon yhteydessä syntynyttä vahaa on vaihdettu puhdistettuun mehiläisvahaan. Siitä on puolestaan tehty itse valamalla kynttilöitä myyntiin syksyn ja joulun markkinoille. Toivotaan kuluvasta sekä tulevista vuosista suosiollisempia!

Kuvat: Kaj Sojakka

 

Lippukuntakuulumisia, Tarpojat, Uutiset , , , , ,

Aiheeseen liittyvää

Kommentoi