Luotsin osa

12.9.2017,

Lippukuntien ikäkausitoiminta on taas kesän jäljiltä saatu uuteen vauhtiin. Monta uutta tarpoja- ja samoajavartiota on perustettu. Luotsejakin on pestattu, joten kaikkihan on kunnossa. Voisiko olla, että hyvä on paremman pahin vihollinen tässäkin asiassa?

Tarpojia on tällä hetkellä lippukunnissa liian vähän. Jotta nykyiset ja uudet tarpojat saataisiin pidettyä hyvän harrastuksemme parissa, tulee lippukunnissa panostaa luotsitoimintaan. Tarpojaluotseihin panostamalla saadaan ratkaistua myös parin vuoden päästä siintävä positiivinen ongelma, että mistä luotsit samoajavartioille? Tilanteet lippukunnissa voivat vaihtua nopeastikin, joten tämän hetken mahdollisesti hyvään tilanteeseen ei kannata tuudittautua eikä vastaavasti heikkoon lamaantua. Katse kannattaa pitää paremmassa huomisessa.

Nykyisessä ohjelmassa on mainittuna useassa otteessa sellaisia toimijoita, kuin luotsit. Ohjelmassa on tarkkaan kuvattu kunkin ikäkauden luotsin tehtävä ja rooli. Aikamoinen multipersoonallisuus on hakusessa, kun ohjelmaa alkaa lukemaan. Hyväksi luotsiksi tullaan kokemuksen ja koulutuksen kautta. Uudenmaan Partiopiiri järjestää luotsikoulutusta sunnuntaina 8.10. Partioasemalla. Ilmoittautuminen luotsikurssille 2/2017 päättyy nyt perjantaina 15.9., joten älä kulje onnesi ohi vaan ilmoittaudu mukaan täältä!

Mitäs ne luotsit olikaan ja mitä hyötyä niistä voisi oikein olla?

Luotsi on siis se kasvatusvastuullinen ryhmänjohtaja tarpoja-, samoaja- ja vaeltajaikäkausissa, jonka vastuulla on jatkuvuuden turvaaminen partiossa. Haasteena luotsin roolisssa on se, ettei luotsin ole toivottua olla läsnä viikkokokouksissa. Tästä huolimatta se on luotsi, joka vastaa esim. tarpojavartion ryhmähengestä  ja siitä, että samoajaikäinen vartionjohtaja saa vedettyä läpi suunnitellut aktiviteetit. Tarpojavartion vartionjohtajan pesti on minimissään tarpon mittainen. Jos samoajia on paljon, niin tarpojavartiolla voi teoriassa olla kahden-kolmen vuoden aikana useita vartionjohtajia, jotta kaikille samoajille saadaan järjestettyä heidän ohjelmaan ”pakollisena” aktiviteettina kuuluva ryhmänjohtajuus. Tässä toinen lisämauste etenkin tarpojaluotsin tehtävään. Miten taata ryhmässä tilanne, jossa samoajaikäinen vertaisjohtaja saa aidosti johtaa ryhmää?

Lippukunnissa toimii koulutettuja ja kouluttamattomia luotseja. Jotkut luotsit ovat tehtävään hakeutuneita pitkän linjan partiolaisia ja toiset jonkun ryhmäläisen tehtävään ujutettuja vanhempia. Lippukunnat, ryhmät ja yksilöt ovat erilaisia, joten luotsejakin tarvitaan monenelaisia. Tietenkin on parempi, että suurin osa lippukunnan luotseista tietäisivät mihin he ovat ryhtyneet ja tuntisivat luotsaamansa ryhmän ohjelman. Luin juuri äskettäin erään partiotutun FB-sivuilta päivityksen: ”Itseohjautuvuus rakastaa selkeitä rakenteita”. Luotsaamisessa tämä tarkoittaa, että perusasiat osaava ja tiedostava aikuinen luotsi pystyy paremmin mukautumaan eri tilanteisiin ja turvaamaan kasvatustavoitteiden toteutumisen luotsaamassaan ryhmässä.

Sigmund Freund katseli kerran lapsenlapsensa touhuja, kun tämä leikki lattialla lelullaan. Pienen Ernst-pojan reagointi sängyn alle heittämänsä palikan poistumiseen näkökentästä nostatti äänekkään itkun muutoin niin rauhallisen ja levollisen lapsen kasvoille. Tästä tapahtumasta kerrotaan Sigmund Freundin kehittäneen kuuluisan Fort-Da -käsitteen. Menemättä syvemmin tuon käsitteen pohjalta nouseviin eksistentialistisiin kysymyksiin ihmisyydesta, niin luotsilta vaaditaan ymmärrystä ja taitoa sen suhteen miten ollaan samanaikaisesti läsnä ja poissa. Kysymys kuuluu, että miten löytää tasapaino nimellisen, paperilla olevien tahrojen kaltaisen luotsin ja omaa nuoruuttaan uudelleen elävän, curling-johtajan välillä?

Olen itse ollut useamman tarpojavartion luotsina vuodesta 2009 lähtien. Kokemuksia onnistumisesta ja epäonnistumisesta on runsain mitoin. Olen myös keskustellu vuosien varrella useissa tilanteissa eri lippukuntien luotsien kanssa. Olemme olleet samaa mieltä siitä, että henkilökohtaisen kasvun lisäksi kipua on tuottanut lippukunnan muun toiminnan kasvu tiedostamaan ja ymmärtämään luotsien rooli ja merkitys. Lääkkeksi olemme päätyneet määräämään koulutusta ja kommunikointia. Piirinne järjestämä koulutus, aluetapaamiset ja lippukuntien ikäkausijohtajien säännölliset kokoontumiset ovat oivia tilaisuuksia saada lisää tietoa ja ymmärrysta sekä olla jakamassa omaansa toisille.

Muutos vie aikansa ja hyväksi luotsiksikin tullaan pääasiassa kokemuksen kautta. Onneksi uimaan ei tarvitse opetella ihan yksin laiturilta veteen hyppäämällä. Tarpojaohjelmaa on tänä vuonna myös päivitetty, joten lokakuussa järjestettävä luotsikurssi 2/2017 ei mene hukkaan, vaikka olisitkin kurssin jo aikaisemmin käynyt. Sinulla saattaa olla mielenkintoisia kokemuksia jaettavaksi muille osallistujille.

Nähdään Partioasemalla lokakuussa!

Niko Mikkola
Koulutusohjaaja – partiojohtajien jatkokoulutus

Kuva: Jyrki Lehtinen

Aikuiset, Koulutus, Uutiset , , , , ,

Aiheeseen liittyvää

Kommentoi