Suomen partiolaisten ansiomerkit

Soljet

Louhisuden solki voidaan myöntää ansioituneimmalle samoajaikäiselle (15-18-vuotias) tarpoja- tai samoajavartionjohtajalle. Lippukunta myöntää merkin.

Collanin solki voidaan myöntää akelalle ja/tai sammolle vähintään kahden vuoden esimerkillisestä ja vastuullisesta toiminnasta. Lippukunta myöntää merkin.

Pyhän Yrjön solki voidaan myöntää vaeltajalle vähintään kahden vuoden aktiivisesta, säännöllisestä ja ansiokkaasta partiotoiminnasta vaeltajaohjelman parissa. Henkilön tulee olla anomisvuonna enintään 23-vuotias.

II-luokan Mannerheim-solki voidaan myöntää partiolaiselle, joka partio- ja muussa toiminnassaan on toteuttanut partioaatetta. Henkilön tulee olla anomisvuonna 17-19-vuotias.

I-luokan Mannerheim-solki voidaan myöntää partio- ja muussa toiminnassaan erityisesti kunnostautuneelle partiolaiselle, joka on noudattanut elämässään partioihanteita. Anomisvuonna henkilö voi olla enintään 23-vuotias ja osallistuu viikoittaiseen lippukuntatyöhön. Soljen saajalla pitää olla ikäkausijohtajan tai partiojohtajan peruskoulutus.

Haku vain kerran vuodessa 15.11. mennessä!

Ansiomitalit

SP:n pronssinen ansiomitali voidaan myöntää partiojohtajalle säännöllisestä ja tuloksellisesta toiminnasta lippukunnassa, piirissä tai keskusjärjestössä.

SP:n hopeinen ansiomitali voidaan myöntää partiojohtajalle pitkäaikaisesta, ansiokkaasta ja nousujohteisesta toiminnasta lippukunnassa, piirissä tai keskusjärjestössä.

SP:n hopeinen ansioristi voidaan myöntää partiojohtajalle tai partiotyön tukijalle pitkäaikaisesta ja ansiokkaasta toiminnasta piirissä tai keskusjärjestössä tai erittäin ansiokkaasta toiminnasta lippukunnassa.

SP:n kultainen ansioristi voidaan myöntää partiojohtajalle tai partiotyön tukijalle pitkäaikaisesta ja erittäin ansiokkaasta toiminnasta valtakunnallisen partiotoiminnan, piirin ja lippukunnan hyväksi.

SP:n suuri ansioristi voidaan myöntää partiojohtajalle poikkeuksellisen ansiokkaasta toiminnasta partioliikkeen hyväksi.

Hopeajoutsen voidaan myöntää naispuoliselle partiojohtajalle vuosikymmenien toiminnasta tunnettuna partiopersoonana partiota poikkeuksellisella tavalla eteenpäin vieden. Hopeasusi voidaan myöntää samoin perustein miespuoliselle partiojohtajalle.

Sankarimerkki voidaan myöntää suurta uhrautuvaisuutta osoittavasta teosta, jonka aikana partiolainen tai autettava on ollut tai molemmat ovat olleet ilmeisessä vaarassa (vrt. hengenpelastus). Sankarimerkki on Suomen Partiolaisten korkein ansiomerkki.

Muut palautevälineet

Pyhän Yrjön plaketti voidaan myöntää partiotoimintaa tukeville henkilöille lippukunnan, partiopiirin tai valtakunnallisen partiotoiminnan hyväksi koituneen ansiokkaan toiminnan perusteella. Plakettiin kuuluu pienoismerkki, jota pidetään esimerkiksi takin käänteessä.


 Pyhän Yrjön plaketti voidaan myöntää partiotoimintaa tukeville yhteisöille lippukunnan, partiopiirin tai valtakunnallisen partiotoiminnan hyväksi koituneen ansiokkaan toiminnan perusteella.

Suomen Partiolaisten standaari voidaan myöntää partiolaiselle, partiotoiminnan tukijalle tai yhteisölle merkittävästä, pitkäaikaisesta toiminnan tukemisesta.

Piirit ehdottavat Partiosäätiölle Vuoden toimiva partiojohtaja –apurahan saajia. Apurahan suuruus on 1000 euroa. Apurahan myöntämisen ehtona on, että saaja on alle 30-vuotias, toiminut vähintään viisi vuotta partiojohtajana ja vastaa edelleen aktiivisesti jostain lippukunnan toiminnosta, minkä lisäksi on havaittavissa myönteinen suhtautuminen piiriin ja järjestöön. Palautetoimikunta ottaa mielellään vastaan ehdotuksia apurahan saajiksi.

Kuva: Esko Raikunen