Piirin ansiomerkit

Uudenmaan partiopiirillä on useita erilaisia palautevälineitä, joihin voit tutustua täällä!

Ansiomerkit

Kokka-ansiomerkki voidaan myöntää partiolaiselle, joka on ansioitunut erityisestä yksittäisestä partioteosta uusmaalaisen partiotoiminnan hyväksi esimerkiksi lippukunnassa.

Saajalla on ilmennyt oman suorituskykynsä rajoilla olevaa henkistä ja fyysistä
asiaan sitoutumista ja tunteenpaloa. Ansiomerkki on Kokka-soljen pienoismerkki.
Kokka-pinssi kiinnitetään taskun oikeaan laskokseen.

Kokka-solki on piirin arvokkain huomionosoitus. Se voidaan jakaa partiojohtajana esimerkillisesti vuoden aikana palvelleelle uusmaalaiselle, uudistusmieliselle ja muutosta pelkäämättömälle partiojohtajalle. Soljen saaja saa 250 euron suuruisen stipendin ja partioasussa kannettavan hopeisen Kokka-soljen luovutuskirjoineen. Solki luovutetaan esimerkiksi piirin kevätkokouksessa. Stipendi tulee käyttää ensisijaisesti  partiokouluttautumiseen. Solkea kannetaan Mannerheim-soljen tavoin partioasussa.

Perusteluissa tulee tavanomaisten tietojen lisäksi kertoa konkreettisin esimerkein ehdokkaan partiojohtamisesta ja sen vaikutuksista, sekä mielellään siteerata eri henkilöiden kommentteja siitä. Kokka-solki voidaan myöntää tarpeen mukaan myös ei-uusmaalaiselle partiolaiselle erityisen uusmaalaisesta partioinnista tai ei-partiolaiselle erityisen partiomaisesta  toiminnasta. Tällöin solkeen ei liity stipendiä.

Luotsi-solki myönnetään partiolaiselle, joka on aktiivisella toiminnallaan tarpoja-, samoaja- tai vaeltajaluotsina tukenut merkittävällä tavalla nuorten kasvamista ja lippukunnan keskeistä ohjelmatoimintaa. Merkkiin kuuluu solki, jota käytetään Mannerheim- soljen tavoin partiopaidan vasemman taskun yläpuolella. Havaintoaika on 2 vuotta ja erityisillä perusteilla 1 vuosi.

Ansiomitalit

Rautainen ansiomitali myönnetään partiolaiselle, joka on aktiivisesti mahdollistanut partiotoimintaa lippukunnassa, piirissä tai keskusjärjestössä. Havaintoaika 1-2 vuotta. Ansioiksi ei edellytä pitkäaikaisia partiotehtäviä tai partiohistoriaa. Mitaliin kuuluu nauhalaatta.

Pronssinen ansiomitali myönnetään partiolaiselle, jossa itsessään on tapahtunut partion tavoitteiden mukaista kasvua hänen suorittaessaan menestyksekkäästi partiotehtäviään. Havaintoaika on 2–4 vuotta, johon voi sisältyä rautaiseen ansiomitaliin käytetty havaintoaika. Mitaliin kuuluu nauhalaatta.

Hopeinen ansiomitali myönnetään partiolaiselle, joka on aiheuttanut toisissa partion tavoitteiden mukaista kasvua suorittaessaan menestyksekkäästi partiotehtäviään. Merkkiä ei myönnetä pelkästään pestissä olemisen perusteella. Havaintoaika on 5–7 vuotta, johon voi sisältyä pronssiseen ansiomitaliin käytetty havaintoaika. Mitaliin kuuluu nauhalaatta.

Kultainen ansiomitali myönnetään partiolaiselle, joka on laajalti ja pitkään aiheuttanut toisissa partion tavoitteiden mu- kaista kasvua suorittaessaan menestyksekkäästi partiotehtäviään. Havaintoaika on 8–10 vuotta, johon voivat sisältyä pronssiseen ja hopeiseen mitaliin käytetyt havaintoajat. Mitaliin kuuluu nauhalaatta.

Muut palautevälineet

Piirin pöytälippu voidaan myöntää partiolaiselle, lippukunnalle tai partiotyön tukijalle (yksilölle/yhteisölle) kiitokseksi pitkäaikaisesta, tuloksellisesta ja maakunnallista merkitystä omaavasta yksittäisestä teosta tai kestävästä toiminnasta. Piirin pöytälipun myöntää piirinjohtaja.

Piirin Avain on metallinen, noin 15 cm:n pituinen perinteinen avain, joka on aina piirin uusimman jäsenen (lippukunnan) hallussa. Sen tarkoitus on kannustaa uutta lippukuntaa piirin palvelujen käyttöön ja muutenkin aktiiviseen omistajuuteen piiriyhdistyksessä. Avaimen luovuttaa sen edellinen haltija piirinjohdon läsnä ollessa, mielellään jossain koko piirin tilaisuudessa. Haltija pitää Avainta esillä esimerkiksi kololla, ja se on luovutettava eteenpäin sellaisenaan. Avaimeen voi hyvin kiinnittää avaimenperän tai sille voi tehdä jalustan tms., joka jää lippukunnalle muistoksi.

Avain on perustettu vuonna 2001 ja sen valmisti Timo Aaltonen (LiPa). Ensimmäinen piirin Avaimen haltija oli piirin 50. jäsen Hyökäpartio.

Kuva: Susanna Mikander