Konehihnasta punokset partiohuiviin

25.4.2016,

Tulevat partiojohtajat punovat wogglet huiveihinsa partiojohtaja-peruskoulutuksessa. Materiaalina käytetään Nahkakunnalta tilattavaa nahkaista konehihnaa. Yhteen woggleen sitä kuluu 78 cm.

Takavuosina piirissä tuoreet partiojohtajat saivat huiviinsa valmiit wogglet. Miksi valmiit wogglet hylättiin?

”Syy oli ekologisuus. Valmiit wogglet tuli yksittäispakatuissa minigripeissä suoraan Kiinasta. Pussit olivat meidän näkökulmastamme aivan turhia, kun ne eivät koskaan päätyneet loppukäyttäjälle. Aloimme pohtia, että voisiko woggleja saada jotenkin muuten ja sitten tuli idea niiden tekemisestä itse”, kertoo Kirsi ”Kipa” Arolainen (Hyvinkään Miilupartio ry).

”Uudenmaan Partiopiirissä woggleja alettiin tehdä syksyn 2011 monimuotoisella pj-kurssilla. Idean äiteinä olivat Sundellin Mari ja Ojalan Jenni. Mari oli tehnyt woggleja pj-kursseilla entisessä partioelämässään Varsinais-Suomen/Lounais-Suomen Partiopiirissä. Tuo syksyn 2011 kurssi oli perinpohjaisesti toteutettu monimuotoinen pj-kurssi Uudellamaalla, ja siksi sitä tekemään kasattiin poikkeuksellisen kokenut staabi, johon kuului Marin ja Jennin lisäksi Pekkuli Urhonen ja Bergströmin Marina. Näiltä tyypeiltä löytyi roppakaupalla uusia ideoita, kuten wogglejen tekeminen itse”, valottaa Tero Alstola (Järvenpään Metsänkävijät) wogglen historiaa. Tero toimi kyseisen kurssin johtajana.

”Woggle on osa partion kansainvälistä symboliikkaa. Itse tehtynä woggle on tunnearvoltaan arvokkaampi kuin mikään tehdastekoinen kaupanvalmiste. Usein tehtävänanto on alussa tuntunut mahdottomalta ja kurssilaiset ovat sanoneet, että ”ei tästä mitään tule”. Hetken kuluttua wogglet ovat kuitenkin alkaneet muotoutua ja kas, kohta hyppysissä onkin ollut hieno, käsintehty woggle. Samalla lailla partiopesti tai muu tehtävä voi alussa tuntua suurelta ja pelottavalta, mahdottomaltakin, mutta kun antaa itselleen aikaa opetella ja saa muilta tukea, niin onnistuu varmasti. Tekemällä oppii parhaiten!”, kertoo Mari Sundell (Kirkkonummen Metsänkävijät/Paraisten Merikotkat).

Wogglet huiveihin partiojohtaja-peruskoulutuksen jälkeen

Uudenmaan Partiopiirissä partiojohtajien peruskoulutukseen kuuluu tavallisesti kaksi viikonloppua sekä johtamisharjoitus, koulutusta järjestetään myös leirimuotoisesti. Kun lähijaksot on käyty, johtamisharjoitus tehty sekä raportoitu ja partiojohtaja-valtakirjaa anottu, piirin peruskoulutusryhmä tarkastaa raportit ja partiojohtaja-valtakirjat jaetaan kurssilaisille piirin kevät- tai syyskokouksessa. Kokouksessa kurssilaiset saavat pujottaa itse tekemänsä wogglen partiohuiviinsa. Se on aina juhlallinen hetki.

Woggle on nimenomaan pj-kurssin tunnus, tosin maailmalla sen saa usein vasta Kolmiapila-Gilwell-kurssin suoritettuaan. Tästä syystä suomalaiset 19-vuotiaat woggle-huiviset partiolaiset saattavat herättää ulkomailla kummastusta, koska heidän ajatelleen suorittaneen jo Kolmiapila-Gilwell-kurssinsa.

Pj-punokset ovat siis woggleja eli josefiinansolmuja eli Gilwell-punoksia. Narusta tehtyä osmonsolmua partiolaiset kantavat huivissaan partiolupauksen annettuaan siihen saakka, kun he ovat suorittaneet partiojohtaja-peruskoulutuksen. Osmonsolmu ja josefiinansolmu tehdään vähän eri tavalla, sen takia lopputuloskin näyttää erilaiselta. Wogglessa on neljä ”kaarta”, osmonsolmussa viisi.

PJ_woggle

Lähde mukaan koulutukseen!

Koulutukseen ilmoittaudutaan piirin tapahtumakalenterin kautta. Viimeisen ilmoittautumisajan jälkeen paikkoja voi kysellä piiritoimistosta. Kaikki piirin tapahtumat ja koulutukset on koottu palveluesitteeseen.

Kuvat: Mikko Roininen (MäMe)

Aikuiset, Koulutus, Uutiset, Vaeltajat , , ,

Aiheeseen liittyvää

Kommentoi