Järvenpään Scoutit järjestivät vuorokaudessa keräyksen turvapaikanhakijoille

7.9.2015,

Jos on halua auttaa, ei kannata jäädä odottamaan 

Keskustelu turvapaikanhakijoiden auttamisesta on käynyt kiivaana niin valtakunnallisesti kuin myös partiossa. Järvenpään Scoutit päättivät puheen sijaan ryhtyä toimeen saman tien, ja järjestivät vaate- ja tavarakeräyksen vuorokaudessa. Seuraavana päivänä, kahden tunnin aikana lahjoituksia tuli enemmän kuin peräkärryyn mahtui.
Keräys järjestettiin lippukunnan aloitustapahtuman yhteydessä torstaina. Idea siitä tuli Facebookissa käydystä keskustelusta. – Moni kyseli Järvenpää -ryhmässä, miten voisi lahjoittaa turvapaikanhakijoille vaatteita ja tavaraa. Päätimme ottaa lippukuntana sen vastuullemme ja mahdollistaa ihmisten auttamishalun, lippukunnanjohtaja Olli Kamunen kertoo.


Vaatteet ja tavarat lajiteltiin parin päivän päästä keräyksestä, ja jo samana sunnuntaina ne vietiin Lammilla sijaitsevaan hätämajoitukseen. – Pihalle saapuessamme huomasimme, että moni muukin oli tehnyt lahjoituksia. Siellä oli käynnissä lajitteluoperaatio, ja paikan henkilökunta oli tyytyväisiä, kun toimme lahjoitukset valmiiksi lajiteltuina, kertoo apulaislippukunnanjohtaja Hanna Suomi. Lahjoitukset tulivat todella tarpeeseen. – Ihmiset tulivat auttamaan peräkärrylle ja kysyivät samalla, onko tavaroiden joukossa kenkiä. Lähes kaikilla oli jalassaan vain sandaalit, yhdellä aamutossut, Olli kuvailee.
Hätämajoituksen henkilökunta kertoi, että paikalle saapui turvapaikanhakijoita jatkuvasti. – Matkalla hätämajoituskeskukseen näimme turvapaikanhakijoita kävelemässä sinne. Kun kysyimme, kuinka pitkän matkan he ovat tulleet kävellen, ei siihen osattu vastata. ”Kuka on saanut mihinkin asti jonkun kyydin”, Hanna kertoi henkilökunnan sanoneen. – Silmiinpistävää oli se, että hätämajoitukseen kävelevillä turvapaikanhakijoilla oli päällään vain shortsit ja t-paita, ja kädessään pelkkä muovipussi, Hanna lisää.
Hätämajoituksen henkilökunta arveli, että lahjoituksia saadaan kyllä tarpeeksi. Enemmän työtä teettää vaatteiden ja tavaroiden lajittelu. Vapaaehtoiseksi ilmoittautuminen vastaanotto- ja hätämajoituskeskuksiin on yksi konkreettinen esimerkki, jolla Suomeen juuri tulleita turvapaikanhakijoita voi auttaa. Mikäli on kiinnostunut, kannattaa siitä olla yhteydessä SPR:iin.
– Me päätimme lajittelun sijasta auttaa muulla tavoin. Yksi turvapaikanhakijoista tuli kysymään, saisivatko he kyydin Lammin keskustassa sijaitsevaan ruokakauppaan, kertoo Olli. – Se tuntui sillä hetkellä parhaalta tavalta auttaa.
– Lyhyen automatkan aikana ehdimme jutella sen verran, että he kertoivat olevansa Irakista ja tulleensa kolme päivää sitten. Me toivotimme heidät tervetulleiksi Suomeen. Olihan se vähän absurdia, etenkin kun otimme autossa selfieitä puolin ja toisin, Hanna naurahtaa. Itse lahjoitusprosessiin meni aikaa ainoastaan noin kuusi tuntia, joista kaksi tuntia otettiin vastaan lahjoituksia, kaksi tuntia lajiteltiin ja kaksi tuntia vietiin lahjoituksia kohteeseen. – Prosessiin ei tarvittu muuta kuin tahtoa ja ”aina valmiina” -asennetta, toteaa Olli. – Partiolainenhan tunnetusti tuntee vastuunsa ja tarttuu toimeen.

AdobePhotoshopExpress_b38dfaa78580478fb3239766092ed5e0

Järvenpään Scouttien vinkkejä turvapaikanhakijoiden auttamiseksi
– Kannattaa olla yhteydessä vastaanottokeskukseen tai muuhun kohteeseen etukäteen, ja kysyä heidän tarve.
– Vaatteiden ja tavaroiden tulee olla ehjiä ja puhtaita. Hätämajoituksissa ja muissa vastaavissa ei ole resursseja vaatteiden pesuun.
– Vaatteet ja tavarat tulee olla lajiteltuina, se säästää henkilökunnan aikaa itse vastaanottotyöhön.
– On olemassa paljon myös muita tapoja auttaa, esimerkiksi SPR:n kautta voi mennä tekemään vapaaehtoistyötä vastaanottokeskuksiin ja hätämajoituspaikkoihin. SPR:llä on myös maahanmuuttajille suunnattua ystävätoimintaa.
– Myös vartiot voivat auttaa järjestämällä esimerkiksi tekemistä nuorille turvapaikanhakijoille. Kontaktit valtaväestöön ovat erittäin tärkeitä turvapaikanhakijoille. Yhdessä tekemällä oppii samalla myös suomen kieltä.

 

Teksti ja kuvat: Hanna Suomi

Lippukuntakuulumisia, Luokittelematon, Uutiset , ,

Aiheeseen liittyvää

Kommentoi