Miksi minä aina teen kaiken? Jaetaan lippukunnan hommat!

16.12.2016,

Tuntuuko siltä, että hommat kasaantuvat lippukunnassanne vain muutamien kesken? Ovatko esimerkiksi lippukunnanjohtajan ja lippukunnan apulaisjohtajan pestit tasavertaisia ajankäytöllisesti tai tehtävien laajuuden osalta? Kuka teillä rekrytoi, markkinoi, suunnittelee ja valmistelee leirit, kokoaa budjetin, tukee ryhmien ja ryhmänvetäjien toimintaa, ohjaa kouluttautumaan, pitää huolta kasvatuksellisuudesta, vetää johtajiston kokoukset, kannustaa ilmoittautumaan pt-kisoihin, hoitaa varainhankintaa, johtaa joulujuhlan tai suunnittelee lippukunnan toimintaa pitkäjänteisesti?

Lippukuntien on nyt mahdollista jakaa lippukunnanjohtajan tehtäviä ohjelmajohtajalle ja pestijohtajalle. Pestijohtaja johtaa ihmisiä, jotta kaikilla on lippukunnassa hyvä fiilis ja riittävä tuki pestiinsä, ohjelmajohtaja johtaa partio-ohjelman toteutumista eli tukee ikäkausiryhmiä ja lippukunnanjohtaja johtaa lippukuntaa pitäen resurssit ja hallinnon kunnossa. Lippukunnan johtokolmikon pestikuvaukset löytyvät täältä ja pestit ovat merkittävissä myös Kuksaan.

Tarkoitus on, että koulutusvastaavan pesti poistuu kokonaan ja sen tehtäviä hoitaa jatkossa pestijohtaja (pestikuvauksen mukaisesti). Yksi hyvä toimintamalli on se, että lippukunnanjohtajan apulainen hoitaa jatkossa pestijohtajan tai ohjelmajohtajan tehtävää. Suurissa lippukunnissa kannattaa edelleen olla ikäkausivastaavat, mutta pienissä lippukunnissa voi hyvin olla vain ohjelmajohtaja. Ikäkausivastaavan pesti ei kuitenkaan poistu kuten koulutusvastaavan.

Muistetaan, että tehtävät eivät lisäänny! Niitä vain jaetaan, jotta lippukunnanjohtaja ei hoida yksin kaikkea.

Uudenmaan lippukunnissa uusia pestejä on jo otettu käyttöön. Hienoa!

Uusiin tehtäviin on tarjolla koulutusta heti keväällä. Koulutuksiin kannattaa osallistua heti – vaikka pestit otettaisiinkin käyttöön vähän myöhemmin.

Lippukunnanjohtajan koulutus tapahtumakalenterissa.
Ohjelma- ja pestijohtajan koulutus tapahtumakalenterissa.

Uusiin pesteihin saa myös tukea!

Vuoden 2017 alussa myös lippukuntien saama tuki päivittyy vastaamaan uutta johtamismallia. Jokaiselle alueelle tulee lippukunta-, ohjelma- ja pestausvalmentajista koostuva aluetiimi. Valmentajat tukevat lippukuntien vastaavia johtajia ja järjestävät aluetapaamisia. Valmentaja on lippukuntien ja piirin luottamushenkilö. Oletko sinä valmis tukemaan lippukuntia? Keneltä sinä kysyt, kun kaipaat apua? Rekrytointi uusiin pesteihin on parhaillaan käynnissä – ilmoittaudu itse mukaan tai vinkkaa sopivia tyyppejä. Monta loistavaa valmentajaa on jo löytynyt, joten hyvä tästä tulee!

Valmentajien vuosi alkaa Valmentajapäivässä 21.1. ja valtakunnallisessa koulutuksessa 3.-5.2.

Lisätietoja lippukunnan työnjaosta ja lippukuntatuen uudistuksesta:
Petra Valkonen (piiritoimisto), p. 050 446 0056, petra.valkonen@partio.fi
Mari Sundell (alueministeri 2017), p. 0400 967 117, mari.sundell@uusimaa.partio.fi
parempilippukunta.fi/tyonjako

Uutiset , , , , , , , , ,

Aiheeseen liittyvää

Kommentoi