Iloa, voimaa ja tehokkuutta lippukunnan johtokolmikosta

15.11.2017,

Uusmaalaiset lippukunnat ovat uskomattoman hyvää vauhtia jakaneet lippukunnanjohtamista kolmelle pestille: lippukunnanjohtajalle, ohjelmajohtajalle ja pestijohtajalle. Myös Kiehiset ottivat nykyiset pestit käyttöön ensimmäisten joukossa.

Kun Kiehisissä kuultiin ensimmäistä kertaa ehdotus lippukunnan työnjaosta, siihen suhtauduttiin positiivisesti. Lippukunnanjohtajan kaveriksi tulivat pestijohtaja ja ohjelmajohtaja. “Ajatus tuntui heti omalta. Meillä on ollut viime vuosina hallituksessa kaikilla jäsenillä muutenkin jotkin vastuualueet, joten tämä malli sopi Kiehisille oikein hyvin”, lippukunnanjohtaja Sanna Kontiainen kertoo.

Monessa lippukunnassa mietitään, mistä ihmeestä uusiin pesteihin saataisiin tekijät. “Ei meillä liikaa väkeä pesteihin ollut tyrkyllä, mutta kun kertoi tarkemmin pestikuvauksista ja tehtävistä, niin sopivat henkilöt löytyivät helposti”, Sanna muistelee. Sama pätee partiossa oikeastaan kaikkiin tehtäviin. Kun vain selkeästi kertoo tehtävän sisällön, niin pestistä tulee välittömästi helposti lähestyttävä ja kiinnostava. Liian usein taidamme tarjota epäselviä ja rajaamattomia tehtäviä.

Uudistus tehtiin helpottamaan lippukunnanjohtajan tehtävää ja parantamaan lippukunnan avainasioiden johtamista. Yhteistyössä on myös valtavasti voimaa. “Pestijaosta on ollut eniten apua tehtävien ja vastuualueiden selkeään jakamiseen. Pestijako on lisännyt johtajien jaksamista omassa pestissään, ja antanut lisää tukea pestin hoitamiseen. Kolmikon sisällä on helppo pyytää apua toisilta”, Sanna iloitsee.

Jos nykyiset lippukunnanjohtajat vielä miettivät, kannattaako muutosta lähteä viemään eteenpäin, Kiehisten viesti on selvä: “Lippukunnanjohtajana koen että uusi pestijako on helpottanut omaa vastuuta ja työtaakkaa. Ohjelma- ja pestijohtaja ovat toimineet selkeiden pestikuvausten avulla hyvin omatoimisesti, jolloin minun ei ole tarvinnut huolehtia siitä, että heille kuuluvat asiat tulevat hoidettua.”

Ohjelmajohtajana lippukunnassa

“Ohjelmajohtajan pestissä on päässyt hyvin ajattelemaan lippukunnan kokonaisuutta pidemmällä aikavälillä”, Kiehisten Kasperi Pirttikoski kertoo. Kasperi huolehtii Kiehisissä siitä, että partio-ohjelmaa järjestetään siten, että jokaisella olisi mahdollisuus osallistua oman ikäkautensa ohjelmaan mahdollisimman laajasti ja laadukkaasti. “Ohjelmajohtajakoulutus antoi hyvän kuvan sekä pestin sisällöstä että tarkoituksesta. Uusiin pesteihin ryhtyvien kannattaa ehdottomasti käydä koulutuksessa”, Kasperi tsemppaa.

Pestijohtajana lippukunnassa

“Oma pestini on ollut todella mielenkiintoinen ja antoisa, kun on päässyt seuraamaan monia pestejä ja niissä onnistumisia. Pestijohtajana olen saanut hyvän käsityksen lippukunnan toiminnan kokonaisuudesta – siitä, mihin kaikki asiat vaikuttavat. Pestiini kuuluu monipuolisia tehtäviä, kuten rekrytointia, pestikeskusteluja, hyvinvointia, osaamisen kehittämistä ja pestissäjaksamista. Ei siis omakaan motivaatio ihan heti pääse loppumaan”, Kiehisten pestijohtaja Johanna Hämäläinen nauraa. Kasperin tapaan Johannakin kannustaa koulutuksiin: “Pestijohtajakoulutus oli todella innostava!”

Uudellamaalla kaikki uudet pestit ovat käytössä jo 52:ssa lippukunnassa eli lähes 90 % viikkotoimintaa järjestävistä lippukunnista. Loppujenkin lippukuntien toivotaan siirtyvän nykyiseen tehtävänjakoon vielä tänä vuonna tai viimeistään ensi vuoden kevätkokousten myötä.

“Ottakaa rohkeasti käyttöön uudet pestit! Jos johtajakolmikko pestaa toisensa samanaikaisesti, saadaan tehtävänjako selkeäksi ja toimivaksi. Tiivis yhteistyö ja selkeä työnjako auttaa ottamaan johtajakolmikosta parhaan hyödyn irti”, Sanna suosittelee.

Lisätietoa päivitetystä työnjaosta Parempi lippukunta -blogissa.

Kuvat: Kiehisten arkisto

Lippukuntakuulumisia, Partio nosteessa, Uutiset , , , , , ,

Aiheeseen liittyvää

Kommentoi