HOWTO: Aikuisen perehdyttäminen partioon

19.6.2017,

Kop kop kop! “Pääsenkö mukaan partioon? Voiko partion aloittaa tälleen aikuisena? Mulla ei ole partiotaustaa, mutta toiminta kiinnostelis.” Mitäs sitten tapahtuu kun meillä on partiosta kiinnostunut aikuinen tiedossamme? Kuinka otamme kiinnostuneet vastaan, saamme heidät sitoutettua partioon ja osaksi lippukunnan yhteisöä, “meitä”.

Viime syksynä moni lippukunta ei käynnistänyt uusia ryhmiä, koska ryhmille ei ollut johtajia. Kevään mittaan on paljon puhuttu millaisin toimin löydämme ryhmille vetäjät, jotta ensi syksynä lapsille ja nuorille ei jouduta sanomaan “sori, meille ei nyt pääse mukaan”. Ryhmänjohtajia on löytynyt, kunhan vain on kääritty hihat ja kysytty laajasti. (Jos homma on vielä tekemättä, niin kannattaa hyödyntää markkinoinnin materiaaleja, pitää paikkakunnalla näkyvyyttä tuova esittelytapahtuma, kirjoittaa lehteen, rohkeasti kysyä ja kokeilla lukuisia muita rekrytointitapoja.)

Rekrytointi valuu kuitenkin hukkaan, jos emme saa uusia kiinnitettyä mukaan toimintaan ja pysymään toiminnassa mukana. Piirin kasvuryhmä kuvasi keväällä aikuisen polun partioon ja tunnisti polun varrelta erilaisia vaiheita.


Ensimmäinen kohtaaminen partion kanssa voi uuden näkökulmasta olla esimerkiksi partiosta kertova lehtijuttu, partiotapahtuman näkeminen, partiojuttujen kuuleminen kaverilta tai partiosta tiedonhaku. Lippukunnan netti- ja FB-sivuja sekä muita viestintäkanavia kannattaakin tarkastella partiosta kiinnostuneen näkökulmasta. Onko viesti tervetulleeksitoivottavaa ja yleiskielisenä ymmärrettävää vai silkkaa partiotermien ja lyhenteiden ilotulitusta? Ovatko kuvat innostavia ja toimintaa esitteleviä?

Aikuisen partiopolun tärkeimmiksi hetkiksi tunnistettiin tilanteita, joissa kiinnostunut tekee päätöksen lähteekö mukaan toimintaan ja kuinka helpoksi hän kokee mukaanpääsyn. Jokaiselle uudelle partiolaiselle olisi hyvä olla tarjolla kaveri eli edes yhdet tutut kasvot muuten vieraassa joukossa. Uudelle kannattaakin nimetä kummiaikuinen, jolta uskaltaa kysellä tyhmiäkin ja jonka kanssa rohkaistuu lähtemään ekaan partiojuttuun. Lippukunnan johtajiston yhteinen grilli-, lautapeli- tai kädentaitoilta, kävelylenkki tai vaikkapa lettukestit on hyvä tapa tutustua puolin ja toisin.

Pestijohtajat todettiin myös olennaisiksi henkilöiksi niin uusien kuin konkarienkin mukana pysymisessä. Lippukunnan johtajahuolto, kiittäminen, kannustaminen ja pestiohjaus ovat tärkeitä kaikille. Hyvinvoivaan johtajistoon kannattaa panostaa.

Konkreettisinä työkaluina kasvuryhmä laati kolme muistilistaa:
Vinkkilistan huomioitavista asioista uuden aikuisen partiopolun sujuvoittamiseksi
Vinkkilistan kummiaikuiselle eli ohjeita uuden aikuisen perehdyttäjälle
Tervetulotoivotus partion uudelle aikuiselle (tai yhtä hyvin samoajalle tai vaeltajalle)

Myöhempiä partiossa jatkamiseen motivoivia asioita ovat esimerkiksi tehtävien nousujohteisuus, pestaus, kouluttautuminen, palautteensaaminen sekä oma partiohauska: aikuisenkin pitää saada partiosta jotain itselleen ja kokea olevansa osa iloista jengiä.

Pitäkää uusista partiolaisista ja heidän ensiaskeleistaan partiopolulla hyvää huolta!

Kasvuryhmään kuuluvat Anna Cajanus, Jussi Leinonen, Salla Rantamäki, Mari Sundell ja Petra Valkonen.

Teksti: Mari Sundell
Artikkelikuva: Heidi Heikkilä (PSKP)

Aikuiset, Partio nosteessa, Uutiset , , ,

Aiheeseen liittyvää

Kommentoi