Eräkamujen Emmi Uutelasta vuoden toimiva partiojohtaja

19.4.2016,

Partiosäätiön hallintoneuvosto on myöntänyt Vuoden 2016 Toimiva Partiojohtaja -apurahan keravalaisen Eräkamut -partiolippukunnan johtajalle Emmi Uutelalle (27). Emmi on toiminut kymmenen vuotta erilaisissa johtamistehtävissä lippukunnassa ja Uudenmaan Partiopiirissä kehittäen niiden kansainvälistä ja monikulttuurista toimintaa. Paljon onnea Emmille!

Emmin partiopolku alkoi 16-vuotiaana partiossa olevien ystävien pyytäessä hänet mukaan partiotaitojen piirimestaruuskilpailuihin. Myöhemmin hän on johtajatehtävissä toimiessaan ansiokkaasti hyödyntänyt omaa kokemustaan siitä, miten partioon kannattaa rekrytoida jäseniä myös ikäkausista, missä tyypillisesti partioharrastus jo lopetetaan. ”Eräkamuissa on osattu lippukunnan perustamisesta asti yhdistää partiota ja muuta nuorisokulttuuria uudenlaisella ja metkalla tavalla”, kertoo Uudenmaan Partiopiirin toiminnanjohtaja Tea Hurme. Tällä hetkellä Eräkamuissa on noin 150 jäsentä.

Lippukunnanjohtamisen lisäksi Emmi vastaa Keravalla Erasmus-projekteista, joiden aktiivisena kumppanina Eräkamut toimii. Kansainvälisyyskasvatus ja myönteisen vuorovaikutuksen lisääminen maahanmuuttaja-taustaisten ja suomalaisten lasten ja nuorten välillä on tärkeää Emmille. Hän pitää tärkeänä partion kansainvälisen toimintaympäristön vahvistamista ja partiotoiminnan kehittämistä ajan nuorisokulttuurissa. Emmi toimi ansiokkaasti piirin SCOUTTI2-projektin johtaja 2013-2014.

Nuorisovaihtoa hankkeiden avulla

”Olen ollut mukana tekemässä vuodesta 2014 yhteensä kahdeksaa eri nuorisovaihtoa. Niissä on aina yhteinen teema, josta nuorten kanssa opitaan non-formaaleja oppimismenetelmiä käyttäen. Eli partiosta tuttu tekemällä oppiminen on niissä isossa osassa ja sitä kautta partiotoiminnasta on ollut tosi paljon hyötyä niitä tehdessä. Olemme mm. vetäneet kahdessa eri projektissa Paossa-roolipeliä. Uudenmaan Partiopiirin Scoutti-projektien opit on olleet käytännössä mukana vahvasti”, kertoo Emmi Uutela. ” Nuorisovaihto on siis kahden tai useamman nuorten ryhmän tapaaminen jonkin ryhmän kotimaassa. Tapaamiselle valitaan yhdessä jokin oppimisen teema, jonka ympärille yhteinen hanke rakennetaan. Muita projektien teemoja on ollut mm. taide ja luovuus, ryhmässä toimiminen ja etiketti, vastuulliset kansalaistaidot, oma henkilökohtainen kasvaminen ja itsetuntemus, digitaaliset taidot, elämänhallinta, rasisminvastaisuus ja pakolaisuus.”

”Ei aina tarvitse lähteä kauas löytääkseen eksoottisia kulttuureita ja tapoja”, Emmi korostaa. Emmin rooli Erasmus-projektien järjestämisessä on ollut projektien kokonaisuuden hallinta ja koordinointi. Nuoret osallistujat toimivat itse toteuttajina ja Emmin tehtävä on ollut laadunvarmistus ja tavoitteiden toteutumisen seuraaminen sekä kasvatuksellisesta näkökulman tuonti. ”Jokainen nuorisovaihto on oma erityinen projektinsa. Porukan kesken syntyy mahtava yhteishenki ja vaihdon aikana pääsee aidosti kohtaamaan erilaisia kulttuureita ja tapoja.”

Yksi hanke on jäänyt Emmin mieleen: ”Kun olimme aivan tämän vuoden alussa vanhojen tuttujemme (Irlannista, Slovakiasta, Kroatiasta, Makedoniasta, Liettuasta ja Italiasta) kanssa Suomessa Take It Easy -hankkeessa. Fiilis oli mahtava, kun projektin lopussa 17-vuotiaat irlantilaispojat tulevat halaamaan ja kiittämään projektista. Siitä tietää, että on onnistunut luomaan jotain unohtumatonta osallistuneille nuorille”, Emmi hehkuttaa.

Edessä monikulttuurinen kesä

Emmin tuleva kesä on monikulttuurinen: ”Kesällä 2016 on suunnitelmissa kaksi nuorisovaihtoa ulkomaille, Italiaan ja Espanjaan. Muutaman nuorisovaihdon tulokset tulevat jollain tapaa näkymään myös finnjamboree Roihulla”,  Emmi summaa.

Tällä hetkellä Emmi on mukana partiolaisten yhteistyöhankkeessa, jossa edistetään maahanmuuttajien kotoutumista kouluttamalla ohjaajia oleskeluluvan saaneille lapsiryhmille. ”Emmillä on hyvää kokemusta monikulttuurisesta työstä sekä lasten ja nuorten ohjaamisesta, joten koulutukseen osallistujat saavat paljon arvokasta osaamista toiminnan suunnitteluun ja ohjaamiseen”, kertoo Tea Hurme.

Kuva: Carolina Rebhan

 

ansiomerkit, Luokittelematon, Uutiset , , ,

Aiheeseen liittyvää

Kommentoi